Yaşam Koçluğu Nedir, Ne Değildir?

Koçlukla Değişen Hayatlar

Özellikle son zamanlarda pek çok kişisinin dilinde bir yaşam koçluğudur gidiyor. 
Yaşam koçunu öve öve bitiremeyenler, yaşam koçunun yaklaşımlarıyla hayatım değişti diyenler, iş yaşamında hedeflerine yaşam koçunun desteği ile ulaşanlar, özel hayatını yaşam koçunun rehberliğinde dönüştürenler, yıllardır cesaret edip bir türlü başlayamadığı projelere yaşam koçluğu sayesinde başlayanlar olduğu gibi, bunun tam aksine bu mesleğin bir para tuzağı olduğuna, kişiye hiçbir faydası bulunmadığına inananlar da var.

Peki, tam olarak ne yapıyor bu yaşam koçları? Ellerinde sihirli bir değnek mi var?

Yaşam Koçluğunu Bu Kadar Popüler Hale Getiren Şey Ne?

Profesyonel yaşam koçluğu hakkında merak edilenleri bu yazımızda bir araya getirdik.
İngilizce “Coaching” kelimesinden dilimize geçen “Koçluk” kişinin hayattaki hedeflerini belirlemesine, güçlü ve zayıf yanlarını keşfetmesine, içindeki potansiyeli dışarı çıkartmasına, gizli kalmış yeteneklerini bulmasına ve tüm bu sürecin bir yansıması olarak hayalini kurduğu hayata kavuşmasına yardımcı olma çalışmasıdır.
Yaşam koçları, -benzer gibi görünse de- danışmanlardan, mentorlardan, terapistlerden farklı çalışır. Yaşam koçluğunda direkt olarak yönlendirme, koçun kendi hayat deneyimlerine göre danışanına akıl vermesi gibi bir yaklaşım söz konusu değildir. Yaşam koçları, müşterilerinin kişisel farkındalıklarını kendilerinin ortaya çıkarmasını hedefler. Çeşitli teknik ve metotları kullanarak müşterilerinin kendilerine bir hedef koymalarını, hedefe giden yolu bulmalarını, sonra da cesaretle o yolda yürümelerini sağlar.

Peki Yaşam Koçluğu Bir Meslek Midir?

Evet. Koç (Seviye 6) Meslek Standardı 26.06.2013 tarihinde 28692 sayılı Resmî Gazete ile yürürlüğe girmiştir. Müşteri-koç ilişkisi kanunlar ile belirli bir hizmet sözleşmesine tabidir. Bu nedenle bir istismar olarak tarif edilemez.

Dünyada Koçluk Bir Meslek Midir?

Evet, ABD’den ilk 1000 şirketinin %93’ü, ABD dışındaki küresel 1000 firmanın %65’i, yönetici performansını arttırmak üzere yönetici koçluğunu kullanmaktadır. (Bono, Purvanova, Towler ve Peterson, 2009). Yalnızca ABD’de koçluğun 2,4 milyar Dolar bir pazar büyüklüğüne ulaştığını ve her yıl yaklaşık %18 büyüdüğünü Market Data Report’tan (2007) öğrenmekteyiz.

Koçların Mesleğe Nasıl Hazırlanmaları Gerekir?

Koçluk, halihazırda bir mesleğe sahip olan tecrübeli kişiler tarafından, kurumlara ve topluma hizmet amacı ile yapılır. Bu nedenle koçların uluslararası dernekler (ICF, AC, EMCC) tarafından onaylı programlar ve ardından mesleki akreditasyonları içeren uzun süreli bir uzmanlaşma süreciyle mesleğe hazırlanması esastır.
Sonuç olarak: Bir yaşam, eğitim ya da ilişki koçundan seans almadan önce kendisinin bu konuda aldığı eğitimleri sormanız, akredite kuruluşlardan uluslararası geçerli bir sertifikaya sahip olup olmadığını öğrenmeniz yararınıza olacaktır. 
Haftaya görüşmek ümidiyle. Kalın sağlıcakla…

Yazıyı Paylaş

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp