Koçlukla Değişen Hayatlar
Hayatlarında ilk kez koçluk seansı alan kişilerden “Benim aradığım şey tam olarak buymuş,” dediklerini sıkça duymaya başladık.
Elbette bunun pek çok sebebi olabilir. Ancak bu sebeplerin başında hiç şüphesiz ki koçluğun nasihat etme, danışmanlık, tavsiye verme vs. yapmaması ve kişinin kendi aldığı kararların dışında bir şeylere yönlendirilmemesi geliyor.
Yani bir koç, size koçluk seansları sürecinde hiçbir şekilde yönlendirme yapmaz, tavsiye vermez, sadece sorduğu etkili ve güçlü sorularla sizin kendi potansiyelinizi keşfetmenizi sağlar ve en iyi versiyonunuza ulaşabilmek için olanaklarınızın neler olduğunu ortaya çıkarmaya çalışır. Kısacası koç, profesyonel bir yol arkadaşıdır.
Koçluk dışındaki diğer tüm kişisel gelişim / dönüşüm metotları size nasıl davranmanız, nasıl yaşamanız hatta nasıl düşünmeniz gerektiğine dair önerilerde bulunur. Sadece koçluk, sizin içinde bulunduğunuz duruma göre nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini yine size sorar, hareket-eylem planınızı netleştirmenizi sağlar ve bu konuda sizi motive eder.
Yeni girdiğim bir ortamda, kendimi tanıtırken, mesleğimi söylediğimde birçok kişiden yaşam koçluğunun ne olduğuna dair sorular alıyorum. Onlara, “Koçluk, kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren, düşünmeye teşvik eden yaratıcı bir süreçte müşteri ile ortaklık ilişkisi kurmaktır,” diyorum. Bu cevaptan pek tatmin olmayanlar konuyu daha da netleştirmek adına sorularına devam ediyor ve ortaya hemen hemen şu şekilde bir diyalog çıkıyor:
– Yani insanlar size ne yapmaları gerektiğini soruyor, siz de tavsiyelerinizle onları yönlendiriyorsunuz?
– Aslında öyle değil. Zira koçlukta tavsiye ve yönlendirme yok.
– Seanslarda danışanlarınızla ne konuşuyorsunuz peki?
– Danışan değil, müşteri diyoruz bu arada. Çünkü insanlar bize herhangi bir şey danışmıyorlar. Danışmanlık hizmeti başka bir alan.
– O zaman ne yapıyorsunuz?
– Sadece etkili ve güçlü sorularla ilerliyoruz.
– Ne yani, insanlara soru sorarak para mı kazanıyorsunuz?
– 🙂 Sadece soru sormuyoruz tabii. Metaforlar, geçmiş başarıların hatırlatılması vb. teknikler ile Yaşam Çarkı testi vs. de uyguluyoruz.
– İyiymiş valla. Nasıl yaşam koçu olunuyor? Biz de olalım…
Bu yarı ciddi, yarı esprili konuşmalar genellikle ücretsiz yapılan ilk görüşme (kimya görüşmesi) randevusuyla sona eriyor. İki tarafın da daha müsait olduğu bir zaman diliminde yaklaşık 1 saatlik online ya da yüz yüze görüşme ile koçluğun ne olup ne olmadığını iyice netleştiriyoruz.
Bu ilk görüşmenin sonunda da kişiler genellikle kimi zaman meraktan, kimi zaman da “Bir de bu yöntemi deneyelim bakalım, ne kaybederiz ki,” mantığından hareketle koçluk seansı almaya karar veriyorlar ve çoğu zaman sonuç her iki taraf için de harika oluyor.
“Benim aradığım şey tam olarak buymuş,” söylemleri eşliğinde koçlukla değişen hayatlara bir yenisi daha ekleniyor…
Şununla paylaş: